Ľudový kroj v obrazovej publikácii

Na hornej Nitre vzniká výnimočný projekt

  Prievidza – Vo výstavných priestoroch Hornonitrianskeho múzea predstavili spoluautori výskumu tradičného odevu výnimočný projekt, ktorý zachytáva históriu odievania v pravnianskej oblasti hornej Nitry.  

„Nachádzame sa v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, kde je momentálne inštalovaná výstava Tradičný odev obcí Hornonitria a v rámci tejto výstavy sme predstavili štúdiu tradičného odievania tejto lokality,“ uviedla autorka projektu Radka Tarabčíková.

 Podľa slov projektovej manažérky občianskeho združenia Hornonitrie výskum tradičného odevu sa koná v deviatich obciach – Poruba, Nedožery-Brezany, Poluvsie, Pravenec, Kľačno, Nitrianske Pravno, Tužina, Chvojnica a Malinová.

 Počas prezentácie uviedla aj to, že aktívne mapujú dodnes zachované kúsky ľudového i mestského odevu, ktorý prináležal spoločenským vrstvám na našom území približne od 18. storočia až do konca 2. svetovej vojny.

 „Cieľom projektu je realizácia výskumu tradičného ľudového a mestského odevu Hornonitria a jeho dokumentácia. Vychádzajúc z poznatkov literárnych prameňov by sme chceli nadviazať na výskum V. Tóthovej z roku 1974. Podrobnejším preskúmaním najsevernejšej časti hornej Nitry v spomínaných obciach,“ povedala počas výstavy fotografií tradičného odevu Tarabčíková.

 „Celkovo nám prešlo rukami 1480 kusov tradičného odevu a vytvorili sme archív viac ako desaťtisíc fotografií, “dodala autorka projektu.

 „Výsledkom nášho snaženia by mala byť obrazová publikácia, na ktorú sa všetci veľmi tešíme, pretože nič také z našej oblasti neexistuje a doteraz nič také nevzniklo,“ zdôraznil vášnivý zberateľ ľudového umeleckého remesla Rastislav Haronik, o ktorom je širokej verejnosti známe, že po desaťročia dopĺňa zbierku výnimočných tradičných umeleckoremeselných predmetov, ktorej dal napokon formu domáceho múzea.


Ďalšie články