Úctivá atmosféra na urnovom cintoríne

image Úctivá atmosféra na urnovom cintoríne

 Bánovce nad Bebravou – Na prvonovembrovom spomienkovom akte si členovia občianskeho združenia Za život pripomenuli a uctili pamiatku zosnulých na miestnom urnovom cintoríne pri Večnom plameni. 

Sviatok všetkých svätých a pamiatku zosnulých si ľudia pripomínajú po celom svete.

„Tento spomienkový pietny akt konáme tradične na miestnom cintoríne,

urnovom cintoríne v Bánovciach nad Bebravou pri Večnom plameni a svoju spomienku a poďakovanie venujeme aj padlým partizánom na starom cintoríne,“ uviedla predsedníčka občianskeho združenia Za život Miroslava Hudecová.

 Po skončení príhovoru k zúčastneným pripomenula, že v týchto dňoch sa o čosi viac zamýšľame nad životom, spomíname na našich drahých príbuzných, najbližších priateľov a známych, ktorí už nie sú medzi nami.

 „Pripomíname si ich aj návštevou cintorínov, kde snívajú svoj večný sen. Zdobíme hroby, pálime sviece, v modlitbách skláňame hlavy, venujeme im tiché spomienky,“ povedala Hudecová.

 Na podujatí sa zúčastnila aj predsedníčka oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Emília Peťovská. „Aj my, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, sme prišli zapáliť sviečku a položiť kvet na hrob padlých partizánov a vojakov v druhej svetovej vojne. Prišli sme si uctiť pamiatku ľudí, ktorí sa nebáli postaviť proti zlu menom fašizmus,“ povedala počas svojho príhovoru.

 „Pri tejto príležitosti by som možno snáď chcela povedať, že je pekné uchovávať pietu tým, čo odišli, opustili nás. Ale možno tú úctu a rešpekt treba venovať tým, ktorí sú živí ešte medzi nami,“ dodala Hudecová.


Ďalšie články