Školáci kompostujú s dážďovkami

Malí ekológovia zo Základnej školy Dolné lúky v Brezovej pod Bradlom sú aktívni a úspešní v projekte Kompostovanie s Envirožvirkom

 BREZOVÁ POD BRADLOM – Malí ekológovia zo Základnej školy Dolné lúky v Brezovej pod Bradlom sú aktívni a úspešní v projekte Kompostovanie s Envirožvirkom.  

V tomto školskom roku zakúpili v brezovskej základnej škole tri vermikompostéry s dážďovkami, a to vďaka grantu z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja, prostredníctvom environmentálneho grantového programu s názvom Zelené oči.

„Projekt vznikal veľmi spontánne. V minulom školskom roku sme s mojimi druháčikmi preberali na prvouke tému o živej a neživej prírode a práve táto téma ma pohltila o čosi viac,“ prezradila pre Terajšok triedna učiteľka 3. A triedy Martina Bajzová.  

„Spolu s mojimi kolegyňami sme si začali tvoriť enviromentálne vízie, ktoré boli smerované k ochrane vody, pôdy a životného prostredia. Zapojili sme sa do celosvetového projektu Zachráňme pôdu a to bol ten prvý moment, kedy nám napadlo venovať sa dážďovkám a vermikompostovaniu,“ pokračovala Martina Bajzová. 

Deti majú možnosť dozvedieť sa veľké množstvo informácií, získať skúsenosť so spracovávaním kuchynského bioodpadu prostredníctvom dážďoviek a dozvedieť sa o unikátnych benefitoch, ktoré takéto vermikompostovanie prináša.

„Vedeli ste o tom, že dážďovky sú svetloplaché?,“ informovala svojich kamarátov Melka. Jej spolužiaci Eliáš a Ondrejko poskytli ďalšie zaujímavé informácie. „Na svete ich je až okolo päťtisíc druhov. Darí sa im pri izbových teplotách od 10 do 20 stupňov Celzia,“ povedali chlapci. „V priebehu týždňa môžu spracovať kuchynský bioodpad štvorčlennej rodiny,“ nedala sa zahanbiť Ninka. „Majú radi surové zvyšky ovocia i zeleniny,“ dvojhlasne odrecitovali Tinka a Zuzka. „Pochutia si tiež na kávičkovej usadenine,“ vysvetlil Tomáško a nasypal ju do kompostovacej nádoby, kde už na ňu čakajú hladné dážďovky. „Do vermikompostéra určite nepatria žiadne mäsové ani mastné zvyšky jedla,“ apelovala Zuzka v obklopení Lukáška a Kristínky, ktorí držali v rukách zaujímavú vizuálnu pomôcku.

„Všetky tieto úžasné informácie sme si spracovali a žiaci ich odovzdávajú ďalej svojim spolužiakom formou pútavých workshopov,“ dokončila triedna učiteľka.

Čo je vermikompostér?

Vermikompostér je nádoba určená k domácemu kompostovaniu kuchynského bioodpadu pomocou kalifornských dážďoviek. Pri dodržiavaní niekoľkých pravidiel je kompostovanie bezproblémové. Vermikompost obsahuje účinné enzýmy a prírodné rastové hormóny. Pridáva sa k zemine do kvetináčov a truhlíkov.


Ďalšie články