Onkológia má nový prístroj

web-569 Nový prístroj na onkológií vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Foto: Tomáš Somr

Na onkologickom oddelení Fakultnej nemocnice v Trenčíne zabehnú do prevádzky prístroj na ortovoltážnu terapiu.

Fakultná nemocnica Trenčín má nový prístroj. Hovorkyňa nemocnice Martina Holecová vysvetlila pre Terajšok, na čo prístroj slúži. „Na onkologickú kliniku sme obstarali prístroj na ortovoltážnu terapiu. Ide o prístroj, ktorý využíva RTG žiarenie na ortopedickú protizápalovú analgetickú liečbu, tzv. liečbu nenádorových ochorení ramien, bedrových kĺbov, piet.“

Prístroj je možné využiť aj na ožiare nádorových ochorení kože. Nemocnica sa ho rozhodla obstarať „z dôvodu nefunkčnosti  a vysokého veku pôvodného prístroja na uvedenú terapiu.“ Pacienti doteraz museli dochádzať za týmto druhom terapie do iných miest.

Prístroj stál približne 600 000 eur. „Takmer celú čiastku sme hradili z kapitálových výdavkov MZSR, zvyšok z vlastných financií nemocnice,“ ozrejmila Holecová. 

Aktuálne vykonávajú finálne práce súvisiace s montážou prístroja. Po montáži stroj uvedú do skúšobnej prevádzky, ktorá zahŕňa merania vyplývajúce zo Zákona o radiačnej ochrane. „Prvých pacientov plánujeme ožarovať začiatkom decembra,“ dodala Holecová.


Ďalšie články