V Štefánikovom parku je nový pamätník

Z bývalej fontány pamätník

28. októbra 1918 vyhlásili samostatný československý štát. Slovensko však bolo potrebné oslobodiť a ubrániť pred maďarskými boľševikmi. V týchto konfliktoch zahynulo na Slovensku asi 3000 vojakov československej armády. 

Štefánikov park v Trenčíne má od pondelka 17. októbra nový pamätník. Je venovaný vojakom, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1918 a 1919 v Trenčíne a jeho okolí.

Pavel Kugler, riaditeľ Odboru pro válečné veterány MO ČR: „Ministerstvo obrany Českej republiky sa stará o vojnové hroby na území ČR aj v zahraničí. Jednou z lokalít, kde sa nám v ostatnom čase veľmi darí a s ktorou spolupracujeme, je Slovenská republika, kde padli naši predkovia, československí vojaci, ako v prvej svetovej vojne, tak v období druhej svetovej vojny. Vďaka vzájomnej spolupráci, ktorá je na výbornej úrovni, sa nám v ostatných rokoch darí tieto pomníky obnovovať. Jedným z nich je práve mesto Trenčín.“

Zástupcovia Ministerstva obrany Českej republiky, Československej obce legionárskej, Nadácie Milana Rastislava Štefánika a mesta Trenčín si takto uctili pamiatku 33 vojakov československej armády, ktorých hroby ani ostatky sa nepodarilo nájsť.

Pavel Filipek, Odbor pro válečné veterány MO ČR: „Pôvodne sme si mysleli, že vojaci by mali byť pochovaní na prvovojnovom cintoríne v Kubrej, takže sme skúšali hľadať v archívoch s pomocou Nadácie M. R. Štefánika. Tam sme tiež nič nenašli, ani vo VHÚ Bratislava. Raz sme sa prechádzali po tomto parku a povedali sme si, že je tu park Štefánika, je tu socha, takže by bolo možno vhodné uctiť si vojakov pri tejto soche. Našli sme tu tento pomník za nami, alebo fontánu, či čo to bolo. O mesiac sme mali rokovanie s mestom a o dva mesiace sme dostali povolenie. My sme pridali len ten štátny československý znak z toho obdobia. Zozadu sú mená tých 33 vojakov. Myslím, že z nich štyria alebo piati pochádzali zo Slovenska a dnes sme to tu odhalili.“


Ďalšie články