Kopaničiarsky kraj sa spojil so svetom

 MYJAVA – V tomto roku uplynie 95 rokov od príchodu prvého vlaku na Myjavu, ktorý do mesta dorazil krátko po otvorení úseku trate z moravského Lipova v decembri 1927. 

Príchod prvého vlaku priniesol do kopaničiarskeho kraja poznačeného veľkou vlnou vysťahovalectva nový impulz, nové pracovné príležitosti a ekonomickú istotu. 

„Táto historická udalosť predstavovala nový rozmer dopravy a naznačovala možnosť priemyselného rozvoja regiónu v budúcnosti,“ informoval hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Na Myjave si ju pripomenú výstavou Železnica cez hrebeň Bielych Karpát, ktorá sa skladá z dvoch častí. Prvá z nich, výstava fotografií, je inštalovaná vo výstavnej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka. Ide o prezentáciu fotografií z výstavby „myjavskej štreky“. 

„Návštevník uvidí zhruba päťdesiat unikátnych fotografií zachytávajúcich výstavbu celej tejto trate od Veselí nad Moravou po Nové Mesto nad Váhom,“ uviedol Hrin. 

Okrem dobových fotografií sú k videniu aj jedinečné exponáty zo Železničného múzea v Starej Turej, informačné tabule o histórii vzniku železnice pod Javorinou a presná kópia znaku ČSR z portálu Tunela Generála Milana Rastislava Štefánika v originálnej veľkosti. 

Slávnostné otvorenie si prišla pozrieť aj Božena Zemanová, rodená Jurenková.

„Na výstavu ma priviedla spomienka na môjho otca Pavla Jurenku, ktorý pracoval na výstavbe tunela a bol medzi prvými zamestnancami železnice na Myjave,“ prezradila dojatá dcéra priekopníka myjavskej železnice, ukazujúc svojho otca na zachovanej dobovej fotografii.  

V druhej časti podujatia je k videniu funkčné modelové koľajisko v mierke TT 1/120 umiestnené v zreštaurovanom železničnom vozni.

„Ten bude pristavený pri nakladacej rampe železničnej stanice Myjava a detailné zmenšené kópie rušňov a vozňov si v ňom bude možné pozrieť od 21. do 23. októbra,“ dokončil hovorca.

Výstavu Železnica cez hrebeň Bielych Karpát pripravilo mesto Myjava v spolupráci so Železničným múzeom Stará Turá a Klubom železničných modelárov a priateľov železníc Komárno. Pre verejnosť bude otvorená do 28. októbra v pracovných dňoch od 9:00 do 16:00.

»»» Vo videoreportáži sú použité zábery JKS Studio, ako spomienka na ich autora, fanúšika železničnej trate pod Javorinou, dokumentaristu Jiřího Kánského.


Ďalšie články