Gipsy čokoládky roztancovali sálu

Rómovia majú v krvi hudbu, spev i tanec

 Bánovce nad Bebravou – O tom, že rómska kultúra je stále živá, temperamentná a pestrofarebná sa návštevníci mohli presvedčiť na Dni rómskej hudby. 

Vyše päťhodinový festivalový maratón bol doslova nabitý hudbou a tancom. V programe postupne vystúpili detské tanečné súbory Gipsy čokoládky a Rómske slzy, Borákovci, Gory band, Gipsy Čave & KELSO, Roma Team Lužianky, Ladislav Hunka & Band, Roma Band Čakajovce a Vanesa Šarközy & Miloš Biháry.

„Keďže pochádzam z Bánoviec a žijem tu, tak som sa snažil podporiť talentovaných miestnych Rómov z hornej Nitry v rámci projektu – Náš deň rómskej kultúry,“ uviedol počas podujatia predseda občianskeho združenia umelecká agentúra Lukáš Tonka.

„To, čo sme teraz predviedli na tomto pódiu, som vlastne videla u mojej mamy, lebo moja mama pracovala s týmto detským tanečným súborom 20 rokov. Táto práca s deťmi ma veľmi baví a naplňuje mi moje srdce,“ povedala po vystúpení detského tanečného súboru Gipsy čokoládky vedúca Vanesa Rácová.

Zlatým klincom večera bol koncert mladej talentovanej speváčky Vanessy Šarközi spolu s virtuóznym klaviristom Milošom Bihárym, ktorí spolu vytvárajú netradičné prevedenie cigánskych skladieb v modernom jazzovom šate s nádychom „gypsy“ štýlu.

„Prišla som so svojím Gypsy Jazz Projectom, ktorý mám s vynikajúcim klaviristom Milošom Bihárym a veľmi sa tešíme, že sme tu. Pre milovníkov hudby máme pripravené tradičné cigánske piesne, ktoré obliekame do takého netradičnejšieho jazzového šatu,“ uviedla speváčka pred začiatkom vystúpenia. 


Ďalšie články