Umelec Lukero čaroval so svetlom

Myjavský rodák Lukáš Krč, známy po umeleckým menom Lukero predstavil svoje práce a pripravil aj prekvapenie v podobe divácky atraktívnej šou

MYJAVA – Myjavský rodák predstavil svoje práce a prekvapil divácky atraktívnou šou.   

Lukáš Krč, umeleckým menom Lukero, navštevoval Základnú umeleckú školu na Myjave a odbor reprodukčnej maľby na Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva v Bratislave. Jeho novým pôsobiskom sa stala Praha, kde v roku 2015 nadviazal spoluprácu s umeleckým ateliérom Exponut.

V roku 2017 sa stal členom skupiny výtvarníkov v umeleckom ateliéri Alexa Dowisa. Venoval sa najmä maľovaniu svetlom, tzv. Light Art Show. Spolu s tímom precestovali takmer celý svet, od Európy až po Saudskú Arábiu či USA.

Lukero organizoval v roku 2017 v spolupráci s hudobníkmi Freestyle Mondays charitatívnu akciu a aukciu pre detský domov a nemocnicu WHISPER v Ugande. Pre túto udalosť nakreslil 12 obrazov detí a vytvoril kalendár. Jeho diela následne vydražili za viac ako 100 000 Kč a celý výťažok venovali organizácii Whisper.

Umelec má za sebou niekoľko výstav v Česku i na Slovensku, spolupracoval na mnohých ďalších projektoch a umeleckých podujatiach. Venuje sa rôznym technikám, motívom a štýlom, tvorí portréty, krajinomaľby, kresby zvierat, ilustrácie, abstrakciu, speedpainting, streetart či veľkoplošné obrazy.

„Veľký problém mi robí vymyslieť názov obrazu, takže radšej nechávam na divákovi, aby si podľa svojho pocitu pomenoval obraz sám,“ priznal.

Techniky a inšpirácie 

Jeho tvorba sa vyznačuje citom pre detail a zároveň rýchlosťou. Všetko sa skladá z detailov, ktoré veľa ľudí prehliadne. Kombinácia akrylu a sprejov je jeho najobľúbenejšia technika. Taktiež pracuje aj s netradičnými technikami, ako sú maľba dymom na sklo, kresba 3D perom alebo maľovanie svetlom na špeciálne luminiscenčné plátno.

„Obsahom výstavy Čas a energia je časový prierez mojou tvorbou, kde môžete vidieť moje staršie práce, kresby, kresby ceruzkami, suchým pastelom, akvarelom, väčšie veľkoplošné obrazy, maľba sprejom aj maľba akrylom. Je to prierez mojou tvorbou, čo som cítil, čo som zažil, čo som videl. Najviac ma inšpirujú a fascinujú ľudia, príroda a ekológia,“povedal Lukáš Lukero pre Terajšok.

Umelec prezradil, že má rád kontrastné veci, prepojenia, skúša nové techniky a motívy. „Čas a energia, to sú jediné veci, ktoré máme a je len na nás, ako využijeme ten čas a energiu. Myslím, že najviac ma charakterizuje tá rýchlosť tvorby a skúšanie nových vecí,“ dodal.

Z originálnej výstavy má radosť aj Múzeum Slovenských národných rád v Myjave. „My sa veľmi tešíme, že môžeme aj takouto formou podporovať mladých umelcov, medzi ktorých patrí aj Lukáš Krč, známy pod pseudonymom Lukero. O to radšej sme, že je to človek, ktorý pochádza z nášho regiónu a presiahol hranice nielen regiónu, ale aj Slovenska a napreduje ďalej a veľmi nás to teší,“ informovala riaditeľka múzea Alena Petráková.

Šou očarila divákov 

Svetelnú šou si prišla pozrieť aj Lukerova mama Marianna Krčová. „Jeho tvorba je veľmi dynamická a myslím si, že je to vidieť v podstate aj na všetkých jeho obrazoch. Tým, že je hyperaktívny odmalička, tak vlastne aj tie obrazy pôsobia, ako keby sa hýbali,“ prezradila na syna.

Maľovanie svetlom, alebo Light Art Show, pochádza z ateliérov Dowis.cz. „Ide o maľovanie svetlom na luminiscenčné plátno, špeciálne plátno, ktoré je napustené fosforom a ja mám v rukách iba UV svetlá, diódy, takže prebehne reakcia svetla na fosfor a v tom je práve tá energia a čas. Rýchlosť svetla, rýchlosť maľby, behom pár sekúnd vznikajú skoro realistické obrazy a tak dokážeme vytvárať a rozprávať príbeh maľbou svetlom. Je to veľmi špecifická technika, jedinečná svojho druhu na celom svete,“ dokončil Lukero.

Výstava Čas a energia v Múzeu Slovenských národných rád v Myjave potrvá do 4. decembra 2022.


Ďalšie články