Trénuje len dva roky a už je majstrom Európy

Napriek úspechom je stále pokorný

 TRENČÍN – V našom kraji pribudol opäť športovec, ktorý sa postavil na najvyšší stupienok. Adrián Turiak sa stal dorasteneckým majstrom Európy v tlaku na lavičke. Konkurenciu nerieši, chce porážať každého.

Na začiatku cvičil len pre zábavu, bol to jeho koníček. Neskôr sa spoznal s terajším osobným trénerom, ktorý v ňom videl skrytý talent. No ani len on netušil, že jeho začiatky naberú taký rýchly spád. Reč je o 17-ročnom Adriánovi Turiakovi, ktorý je vo svojej hmotnostnej (93 kg) a vekovej kategórii najlepší na Slovensku. 

Na slovenskom šampionáte v silovom trojboji, ktorý sa konal v Bardejove, sa pred vrcholom sezóny ukázal vo výbornom svetle. „Z môjho pohľadu to boli veľmi vydarené preteky. Podarilo sa mi vytvoriť osobné rekordy v tlaku, drepe a mŕtvom ťahu. V mŕtvom ťahu sa mi dokonca podarilo vytvoriť národný rekord 261 kg, ktorý nebol tri roky prekonaný,“ prezradil na začiatku Adrián. Napriek úspechom zostáva pri zemi. „Na svoj vek má veľmi vyspelé myslenie a má vášeň pre tento šport. Som vďačný, že sme sa stretli,“ povedal jeho osobný tréner Adrián Mikel. 

V auguste prišiel doteraz jeho najväčší úspech kariéry, keď sa stal dorasteneckým majstrom Európy v tlaku na lavičke. V Budapešti pokoril hmotnosť 147,5 kg. „Boli to náročné preteky. Súperil som s kvalitnými zahraničnými súpermi, ale nakoniec sa to podarilo a zlato išlo domov,” pokračoval európsky šampión. S rezultátom bol nadšený aj jeho tréner. „Musím povedať, že Aďo nie je špecialistom tlaku na lavičke. Špecializuje sa hlavne na silový trojboj a aj napriek tomu sa zúčastnil a zvíťazil,“ poznamenal tréner Mikel. 

Ako každý športovec aj Adrián si dáva ciele. „Potrebujem čo najviac súťažiť. Súperov neriešim, koho mi dajú, toho chcem poraziť. Samozrejme, hranicu 300 kg na mŕtvy ťah sa budem snažiť pokoriť,“ dodal na záver Adrián Turiak. 


Ďalšie články