Trenčianska univerzita oslávila štvrťstoročnicu

Podvečerné stretnutie sa začalo slávnostným galavečerom s bohatým kultúrnym programom

  TRENČÍN – V tomto roku uplynulo 25 rokov od založenia Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.   

Piatkové podvečerné stretnutie sa začalo slávnostným galavečerom s bohatým kultúrnym programom. V ňom sa predstavilo ženské trio Krajka, pesničkárka Sima Magušinová a sólisti orchestra Zlaté husle z umeleckého súboru Lúčnica. Následne sa hostia zišli na neformálnych stretnutiach a rozhovoroch.

„Máme jubilejný akademický rok a touto milou slávnosťou, aj za účasti vzácnych hostí, si chceme pripomenúť toto výročie, pretože si myslím, že za tých 25 rokov si univerzita našla svoje miesto nielen v našom krásnom meste, v trenčianskom regióne, ale, samozrejme, aj v širšom slova zmysle, pretože za 25 rokov sa univerzita stala významným partnerom nielen domácich a zahraničných univerzít, ale aj firiem, inštitúcií a organizácií,“ povedal pre Terajšok rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik.

„Som veľmi rád, že aj trenčiansky kraj má svoj univerzitu, pretože pred dvadsiatimi piatimi rokmi bol jediným krajom, ktorý takúto univerzitu nemal,“ spomenul vo svojom príhovore župan Jaroslav Baška, ktorý je zároveň predsedom správnej rady univerzity.

„Aj vďaka spolupráci s univerzitou a vďaka tomu, že sme univerzitné mesto, vďaka tomu, že máme skvelých pedagógov, môžeme skonštatovať, že aj to bola jedna z dôležitých vecí pred medzinárodnou porotou, keď sme ako Trenčín získali titul Európske hlavné mesto kultúry 2026,“ skonštatoval primátor Richard Rybníček.

„Musím povedať, že za roky vašej existencie sa z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne stala veľmi významná vzdelávacia a vedecko-výskumná inštitúcia a má rešpekt nielen doma, ale aj v zahraničí,“ pripomenul počas svojho slávnostného príhovoru prezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

„Zaspomínali sme si na tých 25 rokov, ale na druhej strane sme si aj povedali, aká spolupráca nás do budúcna čaká a čo všetko je pred nami, pretože si myslím, že tých príležitostí a perspektív je veľa,“ uzavrel Habánik.

Univerzitu založili 15. mája 1997 rozhodnutím Národnej rady (NR) SR. Vznik samostatnej univerzity v trenčianskom regióne podnietila vysoká koncentrácia priemyslu a významných inštitúcií. Pri príležitosti piateho výročia vzniku univerzity schválila NR SR zmenu názvu na Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne.


Ďalšie články