Dokončujú rekonštrukciu kaštieľa

image Stavebné práce pozostávajú zo sanácie zavlhnutých murív, búracích prác poškodeného sokla a častí obvodového plášťa

ZEMIANSKE PODHRADIE – Trenčianska župa opravuje renesančný kaštieľ v obci. Počas kontrolného dňa sa pozreli na rekonštrukciu obvodového plášťa objektu.

Stavebné práce pozostávajú zo sanácie zavlhnutých murív, búracích prác poškodeného sokla a častí obvodového plášťa. Väčšina z nich je už dokončená. Zreštaurujú aj kamenné pätky a drevené hlavice stĺpov, zateplia podkrovie, obnovia strechu či dobudujú dažďovú kanalizáciu.

„Po počiatočných menších problémoch sme sa zosúladili, či už stavebná firma alebo klienti a zamestnanci sme sa naučili spoločne fungovať. Počas tejto rekonštrukcie prebiehajú práce hlavne vonku a nijak zvlášť to neovplyvnilo chod nášho zariadenia,“ informovala Ivana Kosová, riaditeľka Domova sociálnych služieb v Zemianskom Podhradí.

„Kto si neváži svoju históriu, nie je hoden budúcnosti. Navyše, toto je pekná kultúrna pamiatka, pekný kaštieľ, ktorý v dnešnej dobe plní funkciu, ktorá je v našej spoločnosti veľmi potrebná,“ zdôraznil podpredseda TSK Jozef Trstenský, ktorý sa zúčastnil na kontrolnom dni v Zemianskom Podhradí.

V zariadení DSS je v súčasnej dobe 40 zamestnancov a 80 klientov. Areál kaštieľa je rozsiahly, má aj samostatne stojaci pavilón, v ktorom taktiež poskytujú sociálnu službu.

„Som veľmi rád, že sa našli finančné prostriedky na obnovu fasády, zateplenie strechy a odvodnenie základov tohto kaštieľa, pretože to je niečo, čo bude slúžiť ďalších niekoľko desiatok rokov bez toho, že by bolo treba robiť ďalšie stavebné zásahy,“ vysvetlil Trstenský.

Riaditeľka Kosová dúfa, že zateplením stropných častí sa výrazne zníži spotreba energie, čo je v dnešnej dobe existenčne dôležitý faktor. 

„Celkové náklady na rekonštrukciu sú približne 1,5 milióna eur a investorom je Trenčiansky samosprávny kraj. Sme veľmi šťastní, že sme pred úspešným dokončením rekonštrukcie,“ dodala riaditeľka.

„Dnes som tu bol o niečo skôr, takže som mal možnosť stretnúť sa aj s klientami tohto zariadenia aj s pracovníkmi, ktorí vykonávajú v týchto priestoroch záslužnú prácu, pre náš Trenčiansky kraj veľmi potrebnú,“ dokončil Trstenský.

Pôvodne opevnený renesančný dvojvežový kaštieľ postavili v 17. storočí. Neskôr bol klasicisticky prestavaný, spolu s priľahlým parkom je najstaršou pamiatkou v obci. Majetok je v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja a v súčasnosti slúži ako Domov sociálnych služieb.


Ďalšie články