Postavili funkčný model amerického bombardéra

Koníčkom Miroslava Oravca je letecké modelárstvo. Maketa je vypracovaná tak, že sa hýbu aj guľometné strieľne

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Koníčkom Miroslava Oravca, učiteľa odborných elektrotechnických predmetov na Strednej priemyselnej škole v Novom Meste nad Váhom, je letecké modelárstvo. Spolu s bratom Jánom zostrojili dokonalú maketu B-24 Liberator.

Jedno z lietadiel, ktoré bolo vidieť nad naším územím na sklonku druhej svetovej vojny a havarovalo, bol aj skutočný stroj B-24 Liberator. Jeho maketu si postavili súrodenci Oravcovci. „Tá maketa je lietajúca na diaľkové ovládanie. Jej rozpätie je 2800 milimetrov a hmotnosť 13 kilogramov. Dĺžka letu je zhruba okolo 10 až 12 minút,“ upresnil Miroslav Oravec.

Maketa je vypracovaná tak, že sa hýbu aj guľometné strieľne, vrátane guľometov, vybavená je zvukovým modulom, ktorý vydáva autentický zvuk motorov a aj autentický zvuk guľometných hniezd. „Skutočné lietadlo B-24 Liberator bol vytvorený v Spojených štátoch amerických. Prvé prototypy vzlietli v roku 1939 a do výroby sa dostali skutočné už overené stroje v roku 1942,” pokračoval v rozhovore modelár Miroslav Oravec. Tieto stroje dodali najprv Francúzsku, po jeho obsadení ich rýchlo presmerovali do Veľkej Británie, kde 139 strojov nasadili do bojov o záliv a Veľkú Britániu. „Osádku tvorilo 10 ľudí, z toho väčšinu z nich tvorili teda guľometníci vzhľadom na to, že to bol bombardér a potreboval svoju vlastnú ochranu, boli vybavené práve guľometnými hniezdami vpredu, vzadu, na bruchu a na chrbte lietadla,“ dokončil modelár. Zaujímavosťou je, že tento model je riadený dvoma pilotmi naraz. Hlavný sa stará o letové možnosti modelu, druhý pilot o telemetriu, zaťahovací podvozok, svetlá, činnosť guľometných strieľní a zhadzovanie malých maketových bômb z modelu. Maketu amerického bombardéra si môžete pozrieť počas septembra a októbra vo vilke v areáli gymnázia Milana Rastislava Štefánika v Novom Meste nad Váhom. Je potrebné sa nahlásiť na čísle 032/7704710.


Ďalšie články