Ako na divokom západe

Westernové preteky na ranči. Foto: Tomáš Somr

NEMŠOVÁ – Len pár minút od Trenčína, v Ľuborčianskej doline nad Nemšovou, môžete zažiť atmosféru divokého západu. Tú ponúka westernovo zameraný rodinný ranč. Cez víkend sa v ňom zišli najlepší jazdci z okolitých krajín, aby predviedli svoje majstrovstvo.

„Dcéra aj ja sme jazdili na koňoch. Najskôr iba v dedine, ale tam nám to postupne už nestačilo, preto sme vybudovali toto miesto. Máme tu kravy, asi 20 našich koní a ďalšie ustajňujeme,” hovorí Peter Dobeš, majiteľ areálu.

Ten si spolu ďalšími súťažiacimi z Českej republiky, Maďarska a Poľska zmeral sily v disciplíne, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou americkej kovbojskej kultúry. 

Na team roping (v doslovnom preklade tímové lasovanie) sú nasadení dvaja jazdci, ktorí sa snažia povrazom uchopiť hlavu a zadné nohy zvieraťa. 

„Je to disciplína odvodená od práce s dobytkom, kedy bolo treba teľa chytiť, označkovať a ošetriť. Na voľných pastvinách sa to inak nedalo,” opísal pre Terajšok jeden zo súťažiacich Jaroslav Stržovič, pre ktorého je jazdenie návratom do detstva. „Je to môj koníček, venujem sa mu asi 5 rokov. Aktívne som jazdil, keď som mal 15  rokov, teraz mám 58, tak som sa vrátil do pekných čias.” 

„Je to aj moja srdcovka. Team ropingu sa venujem 3 roky, ale western jazdím už dlhšie. Kone aj toto miesto mi dodávajú energiu,”povedal pre redakciu Jarek Bilski, účastník pretekov z Poľska.

Na návštevu ranča si pokojne rezervujte celý deň. Okrem westernových pretekov a reiningu, kedy musí jazdec brilantne ovládať prácu s oťažami, aby mal koňa pod kontrolou, môžete tiež absolvovať výukové hodiny pre budúcich jazdcov alebo podniknúť vychádzky na koňoch do okolitej prírody. Dáte sa nahovoriť?


Ďalšie články