Uctili si vojnového hrdinu

Skalka má nové pamätné miesto. Foto: Tomáš Somr

SKALKA NAD VÁHOM – Členovia klubov Vojenských výsadkárov SR a Výsadkových veteránov ČR si dnes na území opátstva Veľkej Skalky, najstaršieho slovenského pútnického miesta, uctili pamiatku na hrdinu Jozefa Gabčíka.

Ten spolu s Čechom Jánom Kubišom a niekoľkými výsadkármi výrazne zasiahli do diania druhej svetovej vojny. Smrteľne zranili jedného z najvyšších predstaviteľov nacistického Nemecka.

V máji 1942 uskutočnili atentát na  ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Aj keď útok neprebehol podľa pôvodného plánu, bol napokon úspešný a architekt holokaustu, ako Heydricha prezývali, po niekoľkých dňoch v nemocnici zraneniam podľahol.

Od operácie Anthropoid ubehlo 80 rokov a pripomíname si ju nielen my, ale aj celý svet. Na mieste, kde sa stretáva história so súčasnosťou, zástupcovia výsadkových klubov a zväzu generálov odkryli nový pamätník a informačné tabule venované práve Jozefovi Gabčíkovi. „Mal v sebe niečo viac, ako majú obyčajní ľudia,” povedal Miroslav Bellan, člen klubu vojenských výsadkárov.

Miesto v sebe nesie aj silnú symboliku, Gabčík totiž na Skalke krátko pôsobil. V neďalekom objekte v skalnom masíve, ktorý bol určený na skladovanie bojových chemických látok, pracoval od roku 1938 ako správca. Objekt neskôr vyraboval nemecký Wehrmacht, ktorý si odtiaľ odniesol približne 50 ton bojového plynu yperit. Po skončení druhej svetovej vojny Nemecko túto skutočnosť refundovalo v celkovej výške 19 miliónov slovenských korún.

Stretnutie klubov vojenských výsadkárov SR a ČR sa konalo dnes od skorého rána na letisku v Trenčíne. Zazneli príhovory hostí, prebehlo odovzdávanie ocenení, ukážky spôsobilostí Síl pre špeciálne operácie SR a spoločný zoskok príslušníkov Ozbrojených síl SR a Armády ČR.

Viac sa o celej akcii dozviete už čoskoro v našej reportáži.


Ďalšie články