Pomáhajú skrášľovať mesto

Matej Zámečník, riaditeľ OZ Vieme to lepšie. Foto: Zelená hliadka.

TRENČÍN – Trenčianska Zelená hliadka je združením obyvateľov, ktorí sa už ďalej nedokázali prizerať nahromadeným odpadkom. Ich poslaním však nie je nahrádzať prácu samospráv ani vytvoriť ideálny, čistý svet. Chcú pomáhať a robiť osvetu v oblasti ekológie či odpadového hospodárstva. Majú za sebou niekoľko veľmi úspešných akcií a mnoho ďalších pred sebou. Pridať sa k nim môžete aj vy.

„Prvé roky sme robili také tie klasické veci, ktoré robia iniciatívni dobrovoľníci na začiatku vo svojom okolí. Sadili sme stromčeky a čistili lesopark Brezina, lesné plochy v okolí Východnej ulice, pri Váhu a v okolí bytoviek. Neskôr sme prešli na kreatívne projekty, pri ktorých sme chceli ukázať, že to vieme skutočne lepšie a hlavne lacnejšie,” povedal pre Terajšok Matej Zámečník, riaditeľ občianskeho združenia Vieme to lepšie, ktoré zastrešuje trenčiansku Zelenú hliadku.

Vyrobili odpadkové koše do lesoparku Brezina, pod sídliskom Juh vybudovali agility dráhu pre psy. „Prekážky s oplotením nás vyšli 3 500 eur, čo je možno desatina z ceny, ktorú by si vypýtala externá firma. Prekážky pritom spĺňajú atribúty súťažných podmienok,” pokračuje aktivista.

Auto na počkanie

Dobrovoľníci zo Zelenej hliadky tiež motivujú ľudí, aby sa angažovali v prospech životného prostredia a svojho bydliska aspoň tým, že nebudú množiť odpadky na uliciach, v parkoch či lesných porastoch. Pri ich zbere sa totiž neraz stretli s mnohými kuriozitami. „Zarazilo ma, keď som raz vybral z lístia na Brezine, asi meter od chodníka, plechovku od piva, ktorá bola 9 rokov po dátume spotreby. Bolo ju dobre vidno, no napriek tomu tam ležala 9 rokov. Ďalej, veci z auta. Našli sme ich toľko, že by ste si vedeli z toho poskladať polovicu automobilu. Sedačka, kolesá, volant, opierka, výfuk a tak ďalej,” opísal Zámečník.

Koniec dobrovoľníctva na Slovensku?

V minulosti im pri čistení nezriedka pomáhalo mnoho ľudí. To sa už ale uplynulé dva roky nedeje, preto majú čistiace akcie už len na požiadanie. „Možno to vyznie trochu skepticky, ale myslím si, že nastal koniec dobrovoľníctva na Slovensku. Ľudia už nemajú záujem zdarma pomôcť zlepšiť niečo vo svojom okolí,” skonštatoval Zámečník. O to ťažšie sa im zháňa pomoc pri realizácii projektov. „Ešte by sme potrebovali pomôcť so stavbou vyvýšených záhonov v detskom mestečku v Zlatovciach. Síce je už po sezóne sadenia, ale projekt potrebujeme dokončiť tento rok.” 

Aj pre nepriaznivú situáciu s nedostatkom dobrovoľníkov chcú presedlať z celomestského pôsobenia na pôsobenie komunitné. V budúcnosti sa chcú presadiť tiež v oblasti budovania relaxačných zón, náučných chodníkov a prostredníctvom projektu Včely v meste ukázať deťom zo základných škôl, ako vyzerá život vo včeľom úli.

Ak by ste sa chceli zapojiť do projektov Zelenej hliadky a prispieť tak k udržiavaniu vľúdnejších verejných priestorov, môžete ich kontaktovať cez sociálne siete. Dobrovoľníci majú zabezpečené všetky ochranné pomôcky potrebné na vykonávanie dobrovoľníckej činnosti a môžu svojvoľne odísť počas ktorejkoľvek akcie. „Ak sa nám niekto ozve, budem milo prekvapený,” uzavrel Zámečník.


Ďalšie články