Čistenie planéty s deťmi

Čistenie planéty s deťmi

Rovnako ako po minulé roky aj tento rok sa trenčianske firmy a dobrovoľníci pustili do čistenia nášho mesta, tentoraz pomohli prírode pri stavidlách.

Už po štvrtýkrát sa trenčianske firmy a dobrovoľníci rozhodli urobiť niečo pre svoje okolie a čistotu svojho mesta. V sobotu 17. septembra sa stretli na pravom brehu Váhu v obecnom chránenom území Trenčianskeho luhu.

Peter Jankovič, organizátor akcie: Tento rok sa to konkrétne volá Čistenie planéty s deťmi a je to zamerané na čistenie tejto lokality v Trenčíne. Je to spojené s rôznymi atrakciami aj pre tých najmenších účastníkov.

redaktor: A minulé roky ste čistili kde?

Tibor Kohoutek, organizátor akcie: Čistili sme lokalitu naproti. Keby ste sa pozrel na opačnú stranu, tú časť Zátoky pokoja a momentálne sme sa rozhodli vyčistiť túto stranu za mostami Trenčiansky luh.

Peter Jankovič, organizátor akcie: Dvakrát to bolo na Brezine. Nikdy sme to nijako nevážili, ale približne to bolo na tú jednu dodávku odpadu, ktorý sme dokázali vyzbierať s našimi dobrovoľníkmi, zamestnancami a s ľuďmi, ktorí majú chuť takéto niečo s nami vytvoriť.

Tak ako po minulé roky sa k akcii Čistenia planéty pridalo viacero dobrovoľníkov. Zbierali odpadky, ktorými naplnili desiatky vriec. Tie odviezli do zberného dvora. Popri zbieraní odpadkov si mohli účastníci akcie užiť aj trochu zábavy.

Peter Jankovič, organizátor akcie: Vzadu v pozadí vidíte nafukovacie atrakcie, súťaže pre deti, varenie gulášu.

Tibor Kohoutek, organizátor akcie: Máme tu policajný zbor, hasičský zbor, záchranný zbor, ktorí nám tu budú predvádzať ukážky svojej práce. Takže na to sa veľmi tešíme.

Peter Jankovič, organizátor akcie: S tým, že radi by sme podporili aj deti s autizmom, ku ktorým určite poputuje nejaká časť výťažku, ak sa nám podarí niečo predať.

Helena Vlnková, Autis, o. z.: My sme to spojili aj s naším športovým dňom pre tieto rodiny. Čiže veľmi sa tešíme, že prídu aj naše deti, ktoré sa tiež spolu s ostatnými deťmi zúčastnia športových aktivít, ktoré organizuje môj manžel. Môžu si zastrieľať s lukom na terč, hádžu na cieľ granátom, potom skákanie vo vreci, trojnožka. Po nejakej 17. hodine budú vyhlásení hlavní víťazi, prví traja dostanú aj ceny.

A aby nebolo tej vzájomnej pomoci málo, účastníci akcie a návštevníci programu si mohli okrem iného zakúpiť aj výrobky, ktoré vyrábali zdravotne znevýhodnení ľudia zo sociálneho podniku Belus labor zo Soblahova.

Peter Jankovič, organizátor akcie: Nie je to iba klasické čistenie, ale robíme niečo, čo nás bude aj baviť a spravíme aj niečo užitočné pre nás a okolie.


Ďalšie články