Bánovská samospráva sa obáva výpadku rozpočtu

Bánovská samospráva sa obáva výpadku rozpočtu

Bánovce nad Bebravou – Na riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Bánovciach nad Bebravou poslanci prerokovali viacero bodov schváleného programu. Tým kľúčovým bolo prejednávanie Správy o plnení rozpočtu mesta za 1. polrok 2022.

„Dnes sme na zastupiteľstve riešili hlavný problém a to je správa o hospodárení mesta za prvý polrok tohto roku a aj nadväzne na to, že v prvom polroku vláda Slovenskej  republiky schválila rôzne povinnosti pre mesto, ktoré neboli začlenené do rozpočtu mesta,“ uviedla zástupkyňa primátorky mesta Bánovce nad Bebravou Mária Hajšová.

Podľa jej slov vládou schválené zvýšenie daňového bonusu výrazne zasiahne do príjmov mesta a hrozí, že výpadok podielových daní bude mať negatívny dopad na hospodárenie samosprávy a ovplyvni aj poskytovanie služieb a realizáciu investičných akcií.

„Od 1. 7. 2022 došlo k zvýšeniu daňového bonusu a tým pádom mesto príde o značnú časť svojich príjmov. Toto nám značne spomalí rast podielovej dane a v druhom polroku táto daň bude rásť iba na minimálnej úrovni,“ prízvukovala vedúca Odboru finančného Eva Straňáková.

„V ďalšej časti zastupiteľstva sme schválili to, čo nás tiež trápi, harmonogram prípravy rozpočtu mesta na roky 2023 a 2025. Čaká nás ťažká práca,“ dodala Mária Hajšová.


Ďalšie články