Častkovce oslávili 630. výročie prvej písomnej zmienky

Obec Častkovce oslávila 630. výročie prvej písomnej zmienky Reprofoto Obec Častkovce

ČASTKOVCE – Tradičné Častkovské hodové slávnosti sa tento rok niesli aj v duchu spomienky na prvú písomnú zmienku o obci.

„Máme obrovskú radosť z toho, že sa obec dožila 630. výročia prvej písomnej zmienky vo veľmi dobrej kondícii. Okrem 200 nájomných bytov, zhruba 130 nových domčekov, nové potraviny, nová infraštruktúra, nové komunikácie, ale urobila nám radosť aj nová socha,“ informoval na úvod rozhovoru Dušan Bublavý, starosta obce Častkovce.

Pozrite si videoreportáž zo slávnostného dňa / Obec Častkovce, 17.september 2022

Zo spadnutého jaseňa z častkovského obecného parku vykúzlil šikovný rezbár Jozef Chromek zo susedného Podolia po dvoch mesiacoch práce erbovú sochu Nepoškvrnenej Panny Márie. Aby bolo dielo stabilné a vydržalo dlhé roky, jeho súčasťou je pekný podstavec, ktorý vytvoril miestny remeselník Milan Pastorek.

„Socha má zhruba štyri metre, je z jaseňa, čo je jedno z najtvrdších driev, dala mi dosť zabrať,“ priznal Jozef Chromek

„Pevne verím, že všetkým nám, ktorí sme tu, ale aj našim spoluobčanom žijúcim na tomto sídlisku, ale aj celej obci či ľuďom, ktorí pôjdu len tak okolo, bude robiť dlhé desaťročia radosť,“ dodal starosta Bublavý.

Umeleckým hosťom slávnostného dňa bol operný spevák Ivan Ožvát.

„Ja som sa pred niekoľkými rokmi presťahoval na Starú Turú a to je tu kúsoček, ako sa povie cez kopec, cez Čachtice, takže tým pádom zo Starej Turej spoznávam aj okolité krásne dediny. A tak vlastne poznám, samozrejme, už dlhé roky aj pána starostu z Častkoviec, ktorý ma pozval na túto dnešnú oslavu,“ vysvetlil známy tenor.

V rámci bohatého programu pri príležitosti 630. výročia prvej písomnej zmienky ocenil starosta obce niekoľko osobností. Medzi nimi bol aj jeho zástupca Peter Žinčík. V roku 1972 bol zakladajúcim členom miestnej organizácie SZM v Častkovciach a odvtedy sa nepretržite angažuje v správe vecí verejných, uplynulé roky ako zástupca starostu obce.

„Dnešný slávnostný deň je na vysokej úrovni. Teší ma, že sa zúčastnilo kopu občanov a sú tu aj mnohí vzácni hostia. Som dojatý, že som patril medzi tých občanov, ktorí boli aj ocenení,“ povedal Peter Žinčík

„Pán starosta urobil veľmi veľa preto, aby bola obec Častkovce do budúcna ako rozvojová a krásna obec a ja mu k tomu gratulujem a občanom Častkoviec prajem, aby sa im tu dobre bývalo,“ poprial občanom Jozef Trstenský, primátor Nového Mesta nad Váhom.  

„Nemalú radosť nám urobila aj rekonštrukcia storočnej kaplnky, ktorá bude slúžiť aj ďalších sto rokov. Vynovili sme ju, aby robila radosť všetkým, ktorí sa pri nej pristavia,“ dokončil starosta.


Ďalšie články