Trenčianske Mitice vydali monografiu

image Trenčianske Mitice vydali monografiu

Trenčianske Mitice – Prvá monografia obce popisuje jej púť stáročiami. Požehnal ju správca farnosti Jozef Kuna spoločne s kňazom Michalom Laššom počas slávnostnej svätej omše v kostole sv. Juraja.

„Dnes, po trojročnej dlhoročnej práci na monografii obce, sme požehnali v kostole svätého Juraja v Trenčianskych Miticiach našu monografiu, na ktorú sme veľmi hrdí. Zároveň s touto oslavou sme si chceli uctiť i našich dobrovoľných hasičov,“ uviedla starostka obce Jana Šebáňová.

„Čo sa týka monografií obcí a miest, ich hlavným klenotom je vlastne to, že je to zhrnutie príbehu daného miesta, ľudí, ktorí tam žili,“ vysvetľoval zostavovateľ knihy Igor Zmeták, ktorý sa podieľal na monografiách viacerých obcí a miest z rôznych regiónov.

Podľa slov starostky v publikácii spomínajú na bohaté historické udalosti i natáčanie poviedkového filmu Pieseň o sivom holubovi, ktorý nakrúcali v mitických horách. Motív filmu vo svojom diele zachytil sochár Maroš Meško v podobe sochy, ktorú pri tejto príležitosti venoval obci. 

„Takým posledným bodom programu dnešnej slávnostnej udalosti bolo požehnanie sochy, ktorú vyhotovil sochár Marian Meško,“ pripomenula počas rozhovoru Šebáňová.

Na sochu som použil drevo zo stromu čiernej borovice. Strom vyrástol v našich lesoch. V čase, keď sa v našej obci natáčal film s tematickým zameraním na Slovenské národné povstanie, strom už rástol,“ uviedol Meško.

Autor odhaleného diela počas rozhovoru popísal i jednotlivé časti, z ktorých sa novovytvorená hodnota pre obec skladá.

„Spodná časť sochy znázorňuje spálenú, problémami a vojnami popraskanú matku zem. V strede zeme je zlaté zrno znázorňujúce potrebu a význam jednotlivca. Tým zrnom sme my. Na zem z nebies žiaria tri lúče pripomínajúce Svätoplukove prúty, ktoré zjednocujú obce Rožňové, Zemianske a Kostolné Mitice. Vysoko nad zemou sa vznáša sivý holub,“ dodal drevorezbár.

Starostka obce nezabudla na záver pripomenúť, že slávnosť aj kniha sú poďakovaním všetkým generáciám, ktoré budovali svoju obec a zároveň má byť aj odkazom našich predkov pre nás i pre tých, čo prídu po nás, aby si svoju obec vážili a snažili sa byť prospešnými pre jej rozvoj.


Ďalšie články