Do Prievidze sa vrátil banícky jarmok

Do Prievidze sa vrátil banícky jarmok

PRIEVIDZA – Začiatok septembra patrí jednému z najväčších podujatí v meste Prievidza – baníckemu jarmoku. Súčasťou 36. ročníka bol opäť slávnostný banícky sprievod, ktorý sa tu bezpochyby stal silnou tradíciou a istým oslavným otváracím ceremoniálom na Námestí J. C. Hronského.

Hlavný program na pódiu tento rok slávnostne otvoril Banícky spevokol Kahanec, Spevácky zbor Rozkvet a Adventure Strings. 

„Prievidzský jarmok má už svoju históriu, naozaj je to tridsiaty šiestykrát, čo sa organizuje, ale treba povedať, že baníctvo na hornej Nitre má tú históriu oveľa dlhšiu,“ povedala na pódiu po otvorení jarmoku primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

Medzi vzácnymi hosťami, ktorí sledovali slávnostné otvorenie podujatia, mal svoje nezastupiteľné miesto aj najstarší baník z Prievidze Karol Mikuláš.

„Baníctvo, v ktorom som robil 71 rokov, zaniká. Preto je pre Prievidzu treba hľadať nové spôsoby, dať jej nový život, pretože krajina, v ktorej žijeme, je prekrásna a patrí medzi tie najkrajšie na Slovensku,“ prízvukoval počas emotívneho príhovoru k účastníkom 100-ročný najstarší baník z Prievidze Karol Mikuláš, ktorý v bani odpracoval 71 rokov.

Regionálne dni baníkov prišli podporiť aj členovia Hornonitrianskeho baníckeho spolku, Handlovského baníckeho spolku a Spolku priateľov bane Nováky, ako aj ďalší vzácni hostia.

„Na bani Cigeľ, na bani Nováky a v bani Handlovej vyrástlo  naozaj veľmi veľa špecialistov, banských odborníkov, ktorí pôsobia naďalej v špecializovaných banských organizáciách a budujú nielen na Slovensku, ale aj prakticky po celej Európe podzemné banské stavby, železničné, diaľničné tunely, privádzače, zvislé banské diela,“ uviedol vo svojom príhovore člen Hornonitrianskeho baníckeho spolku Jaroslav Vojtáš.

Organizátori aj tentoraz zaradili do programu divákmi obľúbený „Banícky šachtág“ ktorý im počas druhého jarmočného dňa pripomenul banícke tradície spred 250 rokov. Jeho súčasťou bolo pitie piva podľa Pivného zákona či skok cez ošliador, čo je koža, ktorú ako jedinú kedysi nosili na sebe baníci v podzemí.


Ďalšie články