Stavebný odpad sa vyplatí triediť!

image Triedenie stavebného odpadu

 Ak sa potrebujete zbaviť stavebného odpadu, môžete ho odviezť na skládku. Ekologickejšia, ale dokonca aj lacnejšia, môže byť jeho recyklácia. 

Od 1. 7. 2022 platia viaceré legislatívne zmeny v rámci stavebného zákona, respektíve zákona o nakladaní so stavebným odpadom.

Zuzana Čachová, úrad životného prostredia Trenčín: „Hlavným cieľom týchto zmien je odkloniť stavebné odpady od skládok a zabezpečiť, aby boli čoraz viac zhodnocované a recyklované.“

Podľa štatistík je na Slovensku recyklovaných menej ako 50 % stavebného odpadu, ktorý následne končí na skládkach. Jedným z nástrojov dosiahnutia väčšieho percenta recyklácie je zvýšenie zákonných poplatkov za jeho skládkovanie.

Zuzana Čachová, úrad životného prostredia Trenčín: „V roku 2022 sa zvýšil poplatok z 8 na 25 eur za tonu a v roku 2023 sa zvýšia až na 30 eur. Postupne sa tie poplatky zvyšujú.“

Pre pôvodcov odpadu by tak malo byť výhodnejšie odvážať stavebný odpad do zberných dvorov na recykláciu, kde z neho vyrobia napríklad posypový materiál. Ešte výhodnejšie by malo byť odvážať stavebný odpad do recyklačných zberných dvorov už roztriedený.

Martin Marček, riaditeľ recyklačnej spoločnosti: „Samozrejme, záleží ako dobre ľudia alebo firmy ten odpad vyseparujú na jednotlivý druh stavebného odpadu. Začína to od 5 eur na jednu tonu po nejakých 30 eur za tonu za zmiešaný stavebný odpad.“

V prípade, že je zmesový stavebný odpad veľmi znečistený, nemusí ho zberný recyklačný dvor prijať a budete ho musieť odviezť na skládku, kde okrem zákonného poplatku platíte skládke aj jej prevádzkový poplatok.

Martin Marček, riaditeľ recyklačnej spoločnosti: „Je dobré vyseparovať tehlový odpad zvlášť, drevený odpad zvlášť a betón ide tiež zvlášť. Každá kategória by mala byť samostatne. To je to pre nás lepšie.“

Vyseparovanie hliny zo stavebného odpadu prebieha v triedičkách. Železo oddeľuje drtič pomocou magnetického separátora. Pri stavbách nad 300 metrov štvorcových zastavanej plochy sa podľa zákona musí recyklovať minimálne 70 % stavebného odpadu. Recyklačná povinnosť pre súkromné osoby a činnosti, pri ktorých nie je potrebné stavebné povolenie, zo zákona nie je. Môže sa ale vyplatiť.


Ďalšie články