Jelenčeky, wallaby aj oslíky žijú spoločne na kopaniciach

Írske somáriky sú väčšie, strakaté, vyzerajú ako kravičky. Sú veľmi zvedavé a kamarátske

LUBINA – V krásnej prírode pod majestátnou Veľkou Javorinou žijú prítulné zvieratká, ktoré sa nevedia nabažiť spoločnosti. Animátorka Katarína Jeřalová prezradila, ktoré sú jej najobľúbenejšie.

Prvé obľúbené zvieratko sa volá Bambi. Je to muntjak malý, po slovensky šabľozubý alebo taktiež štekajúci jelenček.„Štekajúci práve preto, pretože keď sa cíti v ohrození, vydáva taký štekajúci zvuk, keď sa bojí, tak vydáva taký pískací zvuk a šabľozubý preto, lebo má také malé šabľozubé zubíky, ktoré má na chytanie menších hlodavcov a menších živočíchov, pretože Bambi je všežravec,“ povedala o miniatúrnom jelenčekovi animátorka Katarína Jeřalová z Dolného Srnia.

V ďalšej ohrade sú wallaby. „Kengury majú približne 2 metre, to sú tie veľké agresívne klokany. My tu máme tieto wallaby, ktoré sú vysoké približne do metra. Máme tu Valentinku samicu a ešte dve mláďatká, ktoré mala priamo ona a taktiež začínajú byť veľmi kontaktné. Niektoré sa nechajú pohladkať, lístky papajú, zoberú si od každého,“ vysvetlila Katarína.

Taká zaujímavosť o kengurách je to, že samica môže mať tri mláďatká naraz, pretože má vo vaku tri prsníky.

Tretím obľúbencom je írsky typ oslíka. Volá sa Ixík a má šesť rokov. Írske somáriky sú väčšie, strakaté, vyzerajú ako kravičky. Sú veľmi zvedavé a veľmi kamarátske. Oslík, ak nepozná človeka, nikam s ním nepôjde. „Taká zaujímavosť o oslíkoch je, že pochádzajú z Afriky, takže im teplo nevadí. Majú veľkú nosnú silu, dokážu nosiť niekoľko sto kíl. Dožívajú sa dlhého veku, minimálne 40 rokov, takže sú to takí parťáci do života,“ dokončila rozprávanie animátorka.


Ďalšie články