Školiace centrum beží naplno

Edukačné centrum v Trenčíne sme navštívili ako pripomienku Svetového dňa prvej pomoci. Foto RZP, a.s..

TRENČÍN –  Edukačné centrum spoločnosti RZP je v rámci Slovenska a Čiech najväčším a najkomplexnejšie vybaveným školiacim centrom pre zdravotníckych pracovníkov zo záchranných služieb, nemocníc a ambulancií.

Simulačná časť centra pozostáva z tematických sektorov. Pri školení praktických lekárov simulujú nácvik v priestore ambulancie a pracujú s pomôckami, ktoré majú ambulancie v štandardnom vybavení.

Iný priestor simuluje urgentný príjem, ďalšie dve miestnosti predstavujú byt, kde robia kurzy pre rodičov imitovaním prípadov rôznych úrazov či neúrazových náhlych stavov detí alebo starých ľudí.

Videoreportáž zo školenia kmeňových zamestnancov v Edukačnom centre spoločnosti RZP, a.s.

„Ďalší sektor predstavuje exteriér parku a ďalší ambulantný priestor sanitného vozidla záchrannej zdravotnej služby. Využívame ich najmä pri tréningu záchranárov. Cvičíme v ňom rôzne postupy zásahu a súčinnosť tímu,“ informuje lektorka Beáta Macejková.

„V našom Edukačnom centre v Trenčíne pripravujeme aj akreditovaný kurz s názvom Prvá pomoc deťom a pre zubných lekárov a personál stomatologických ambulancií kurzy resuscitácie a riešenia náhlych stavov v zubnej ambulancii,“ dokončila lektorka.

Záchranári v teréne pracujú s pacientmi všetkých vekových kategórií, od novorodencov po seniorov. Preto musia byť pripravení na riešenie kritických a neodkladných stavov z každého medicínskeho odboru. „Ak chceme byť kvalitnou záchrankou, musíme záchranárom zabezpečiť kvalitné sústavné vzdelávanie,“ hovorí riaditeľ RZP, a. s., Michal Bahelka.

V Edukačnom centre sa strieda jedno školenie za druhým. Počas našej návštevy sme tu stretli kmeňových zamestnancov spoločnosti RZP.

„Na tomto školení prebieha cvičenie záchranárov, máme tu aj zopár lekárov s tým, že preberáme závažné stavy a takisto forenznú stránku našej práce. Cvičíme si to najprv teoreticky, čiže si obnovujeme naše vedomosti, ktoré, samozrejme, máme, ale treba to pravidelne opakovať a následne prechádzame na praktickú stránku vecí, kde máme modelové situácie,“ vysvetľuje zamestnanec Matej Mališ, člen posádky Rýchlej lekárskej pomoci (RLP).

„Výsledkom školenia je metodické usmernenie a publikácia z výučbového dňa, ktorá sa dostane na všetky stanice. V nej bude zhrnuté všetko podstatné z výučbového dňa,“ objasnil Jakub Hamšík, lekár záchranár.

Edukačné centrum v Trenčíne sme navštívili ako pripomienku Svetového dňa prvej pomoci. Jeho iniciátorom je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Pod týmto názvom sa pripomína od roku 2003. Cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. V mnohých mestách sa konajú aktivity s ukážkami prvej pomoci. Ľuďom poskytujú rady a návody ako ošetriť najčastejšie poranenia, ako reagovať v situáciách ohrozujúcich život a zdravie človeka. Dnešný deň je tiež príležitosťou oslavy ľudí, ktorí zohrávajú dôležitú úlohu pri poskytovaní prvej pomoci.


Ďalšie články