Regionálne oslavy Dňa baníkov zanechali posolstvo

Regionálne oslavy Dňa baníkov v Handlovej

Handlová – trojdňové regionálne oslavy dňa baníkov sa začali pietnym aktom kladenia vencov k Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne, slávnostným odhalením kameňa a odovzdávaním plakiet za rozvoj baníctva.  

Tento pamätník baníkom a jeho piliere ostanú navždy našou zhmotnenou spomienkou na kolegov, kamarátov, otcov, bratov a na tých, ktorí už medzi nami nie sú a ktorí v mene baníctva zaplatili tú najvyššiu cenu. Dovoľte mi preto tu, z tohto miesta vyjadriť rešpekt všetkým baníkom a hrdosť na banícky stav, na Handlovú a región hornej Nitry,“ povedal počas slávnostného príhovoru zástupca primátorky mesta Radoslav Iždinský.

Pri príležitosti 112 rokov priemyselnej ťažby uhlia v Bani Handlová (1909 – 2021) odhalili v rámci programu osláv pamätný kameň vo vonkajšom areáli Slovenského banského múzea, expozitúra Handlová na ulici SNP. 

„Dnes máme tú česť spolu s vami odhaliť pamätný kameň, ktorý nám bude pripomínať toto viac ako storočné obdobie,“ pripomenul vo svojom príhovore Iždinský.

„Myslím, že tu zostane pamiatka na baníctvo, ktoré je neodmysliteľne spojené s históriou hornej Nitry,“ povedal po slávnostnom odhalení pamätného kameňa čestný občan, baník a realizátor tohto nového diela Ján Procner.

Piatkový program pokračoval udeľovaním ocenení Plaketa za rozvoj baníctva, dvojdňovou výstavou Jána Procnera a slávnostnou omšou v kostole sv. Kataríny.

Plaketu tu za rozvoj baníctva na hornej Nitre získali dve osobnosti baníckeho stavu, Fedor Boroška a Stanislav Gurský. Zároveň odovzdali odznak sv. Barbory a Čestný odznak Ministra hospodárstva SR Irene Laukovej a Jozefovi Fazekašovi. 


Ďalšie články