Slivkový koláč aj dobrý ovocný destilát

Na Gazdovskom dvore v Turej Lúke uchovávajú tradície predkov počas celého roka

MYJAVA, TURÁ LÚKA – Nadišiel vytúžený čas, kedy na kopaniciach dozrievajú slivky. S tým sú spojené tradičné aktivity, ktoré všetkým záujemcom podrobne predstavia na podujatí Dni sliviek.

Túto sobotu, 10. septembra, sa bude pre verejnosť konať podujatie Dni sliviek a varenie slivkového lekváru v Gazdovskom dvore Turá Lúka, ktoré so svojimi partnermi pripravilo Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.

Centrum je organizátorom 13. ročníka podujatia, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania sliviek v myjavskom regióne.

„Cieľom podujatia je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvu na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí,“ píše v tlačovej správe CTK. „Podujatie prezentuje hlavne problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.“

Súčasťou programu bude praktický seminár – Dobrý ovocný destilát ako dedičstvo Myjavska s odbornou garanciou Júliusa Forsthoffera a pod patronátom Slovenského Rádu rytierov destilátov.

„Návštevníci sa môžu tešiť na podujatie s bohatým programom, v ktorom sa predstavia Ľudová hudba Petra Obucha z Piešťan a Prietržskí heligonkári,“ informovala Viera Feriancová, riaditeľka CTK v Myjave.

V stodole premietnu etnografické filmy Ako to dokázali – silné príbehy zo života najstarších obyvateľov Štiavnika a Hvozdnice o tom, ako sa dokázali vysporiadať s ťažkými, pre súčasných ľudí zväčša nepredstaviteľnými životnými situáciami a Čerti Bielych Karpát – dokument o prežívajúcich tradíciách mikulášskych obchôdzok v obciach Lednica a Vršatské Podhradie.

„Ostatný program bude prebiehať v priestoroch gazdovského dvora a v jeho okolí. Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia Folklórnej skupiny Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek.“ predstavila sobotný program Viera Feriancová.

Aj v  tomto ročníku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si môžu návštevníci zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. 


Ďalšie články