Nepoľavovali ani počas prázdnin

Študenti nezvoľnili ani počas leta

TRENČÍN – Študenti SOŠ Dopravnej si počas leta okrem trenažérov vyskúšali aj obsluhu reálneho rušňa. 

Neprázdninovali ani v letných mesiacoch. Študenti mali možnosť praxovať a vyskúšať si obsluhu pravého rušňa a pracovať na nových trenažéroch, čo im zvyšuje možnosť uplatniť sa v praxi.

„Žiaci si môžu vyskúšať jeho obsluhu. Zistia, ako sa obsluhuje, ako sa brzdí, ako sa štartuje. Zistia také veci, ktoré z knižiek sú ťažko čitateľné. Konkrétne ide o žiakov študijného odboru elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách. Nakoľko zatiaľ nie je v sieti odbor zameraný na rušňovodiča,“ prezradil manažér pre odborné vzdelávanie Peter Macháč. 
Práve odbor zameraný na rušňovodiča v súčasnosti chýba, preto sa ho na strednej odbornej škole snažia vynahradiť týmto spôsobom.

„Doprava potrebuje nielen rušňovodičov, potrebuje absolútne všetky profesie, pretože dochádza ku generačnej výmene a všeobecne záujem o štúdium odborov 37 doprava je pomerne nízky. Vidíme to v tom, že tento problém sa nedá riešiť na úrovni regiónu, pretože doprava je nadregionálna záležitosť. Čiže musíme to riešiť všetci spoločne. Tým skôr, že my máme študentov z celého Slovenska a týmto im vlastne ponúkame perspektívu zostať pracovať v odbore a postupovať ďalej,“ uviedla riaditeľka SOŠ Dopravnej Eva Holomková,

Na strednej škole veria, že oslovia čo najväčšiu skupinu žiakov, ktorá sa neskôr zamestná v odbore.

„Chcel by som to robiť, to je taký ten detský sen a keďže chýbajú rušňovodiči, myslím si, že je to aj dobrá príležitosť,“dodal na záver študent Lukáš.


Ďalšie články