V Podolí orali o majstrovský titul

image Víťazstvo a majstrovskú trofej získala domáca dvojica Jozef Halás a Urban Rodenák s párom belgických kobýl Adéla a Kiara

PODOLIE – Medzinárodné majstrovstvá Slovenska a Českej republiky v orbe konským dvojzáprahom prilákali do miestnej lokality Dolné pole davy záujemcov.

V sobotu 27. augusta sa v Podolí uskutočnili Medzinárodné majstrovstvá Slovenska a Českej republiky v orbe konským dvojzáprahom. Tie boli sprievodnou akciou stretnutia zberateľov historických, vojenských a poľnohospodárskych strojov továrenskej a domácej výroby.

„V obci máme aktívny Tatra klub Podolie, ktorý celú túto akciu za pomoci obce Podolie a miestneho poľnohospodárskeho družstva zorganizoval,“ povedal v rozhovore pre Terajšok Rastislav Bobocký, starosta obce Podolie.

„Veľká vďaka patrí hlavnému organizátorovi Martinovi Uhlíkovi, ktorý stojí na čele spomínaného Tatra klubu Podolie, že túto akciu dokázal takto zorganizovať a že je taký nadšenec pre vojenskú a poľnohospodársku techniku,“ dodal.

„Hlavný organizátor tu v Podolí robil výstavu historických traktorov a vojenskej techniky. Tak sme to skĺbili dokopy, aby sme aj my ukázali, ako sa kedysi orávalo s koníkmi,“ prezradil furman Jozef Halás, spoluorganizátor akcie a zároveň hlavný organizátor majstrovskej súťaže v orbe.

Orať lány poľa s koníkmi zapriahnutými k pluhu si už ani nedokážeme predstaviť. Obrábanie pôdy týmto spôsobom však bolo u nás ešte začiatkom minulého storočia pomerne bežné a pre každého roľníka a jeho rodinu životne dôležité.

„V minulom roku sa táto akcia zorganizovala po prvý raz, ale nebolo to spojené s majstrovstvami Slovenska a Česka v orbe konským dvojzáprahom. Tento rok sa to povýšilo na vyššiu úroveň. Zapojil sa aj miestny nadšenec a chovateľ koní Jožko Halás, ktorému tiež patrí veľká vďaka a stal sa teda spoluorganizátorom,“ objasnil pozadie akcie Rastislav Bobocký.

Na súťaži sa zúčastnilo 9 oráčov, niektorí aj so svojimi pomocníkmi. Víťazom sa stala domáca dvojica Jozef Halás a Urban Rodenák, druhý skončil Oskar Sněhota zo Žarošic, tretí Ľubomír Chromek z Turčianskych Kľačian.

„Dúfam, že nadviažeme na tradíciu furmanských pretekov a budeme v nej pokračovať, pretože aj táto orba konským dvojzáprahom patrí do dedinského prostredia a ja verím, že to bude také naše, tradičné,“ dokončil starosta.


Ďalšie články