Tradície svojich starých rodičov udržujú stále nažive

Folklórna skupina Večernica z Trenčianskej Turnej. Foto: Archív M.O.

TRENČIANSKA TURNÁ – Folklórna skupina (FS) Večernica vznikla pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky obci Trenčianska Turná. Pôsobí už viac ako 50 rokov.

V roku 1969 vznikol v Trenčianskej Turnej spevokol. „Ťahali sme sa za prsty so Speváckym zborom slovenských učiteľov z Trenčianskych Teplíc. Chodievali sme spolu na celoslovenské súťaže,” spomína súčasný umelecký vedúci FS Večernica Pavol Ježík.

Po niekoľkých rokoch úspešného účinkovania sa spevokol pretvoril na folklórnu skupinu.

„Robili sme aj také tance, ktoré na Slovensku boli nevídané, ako Cecília. To je gazdovský tanec, s ktorým sme boli dokonca aj na celoslovenskej súťaži vo Východnej a získali sme tretie miesto,”doplnil Ježík.

Činnosť umeleckého vedúceho vykonáva vo svojich 73 rokoch. „Je na nás už sám. Na každej skúške sa nám venuje a za to ho obdivujem,”povedala členka a organizačná vedúca Milada Ondrišková.

Zostava skupiny je v súčasnosti generačne zmiešaná. Najstarší člen má 83 rokov a tie najmladšie sú 14 a 13-ročné. Do Večernice prišli nedávno z turňanského DFS Štvorlístok.

„Vystúpenia robíme podľa starých tradícií. Snažíme sa udržiavať to, čo nám zanechali naše babky a dedkovia. Vo folklórnych skupinách majú ľudia k sebe veľmi blízko, sme tam ako jedna rodina. Rozumieme si, spomíname na to, čo naši rodičia robili a chceme v tom pokračovať,” priblížila Ondrišková.

„Je to náš poklad, ako máme hory, nádhernú prírodu, čo má máloktorá krajina, tak folklór patrí k nám Slovákom a treba ho udržať.”


Ďalšie články