Baníci pestujú paradajky už dvanástu sezónu

image Hornonitrianskym baníkom sa ako pestovateľom darí

 Nováky – Hornonitrianskym baníkom sa ako pestovateľom darí. Spoločnosť, ktorú založili, úspešne expeduje úrodu ekologických paradajok pre zmluvných partnerov a vlastné spotrebiteľské kamenné obchody – už dvanástu sezónu.  

Podľa slov projektového manažéra Stanislava Gurského prednosťou „baníckych“ paradajok je ich kvalita a ekologické pestovanie. Na rozdiel od dovozových oberajú len paradajky, ktoré dozreli na koreni, nie v skladoch bez slnka, vďaka čomu si zachovávajú jedinečnú plnú chuť a vôňu.

„Projekt úzko súvisí s využitím tepla tepla a energetiky. Myšlienka vznikla s využitím banských vôd pre potreby skleníka, ktoré tu čerpáme ako primárny zdroj pre tepelné čerpadlá a plus vodu, ktorú dostávame cez geotermálny vrt, ktorý bol vyvŕtaný asi pred tridsiatimi rokmi,“ uviedol podpredseda predstavenstva Hornonitrianskych baní Prievidza Stanislav Gurský.

„Skleník je taký atypický, nie je postavený na rovine, keďže paradajky pestujeme v lokalite, ktorá je čiastočne so sklonom a naviac aj poddolovaná,“ pripomenul pestovateľ.

Gurský ďalej uviedol, že celková plocha skleníka, vrátane technických priestorov, predstavuje viac ako 30-tisíc metrov štvorcových. V súčasnosti tu pestujú kokteilové odrody paradajok Brioso, Berioso, Imeroso a žltý Anasun. Obľúbený spotrebiteľský sortiment paradajok dopĺňa aj veľkoplodá japonská odroda Tomimaro Muchoo.

„Na vytvorenie optimálnych podmienok pre pestovanie rajčín využívame sieť riadiacich počítačov, ktoré vytvárajú optimálne podmienky z hľadiska tepla, vlhkosti a podmienok pre vykurovanie,“ prízvukoval Gurský.

„Rajčinka potrebuje na svoj optimálny rast aj čmeliakov, aby dochádzalo k dokonalému opeľovaniu, a biopredátorov, ktorí likvidujú škodcov na zabezpečenie čistého porastu,“ dodal na záver Stanislav Gurský.


Ďalšie články