Povstanie prinieslo odvahu a hrdinské činy

Pripomíname si 78. výročie začiatku Slovenského národného povstania

LUBINA, PODKOZINCE – Pavel Haruštiak z Podkoziniec, lubinský partizán v úlohe sprievodcu a záchrancu, bezpečne previedol zostrelených amerických pilotov z lubinských kopaníc na letisko Tri Duby. Po dvojtýždňovom putovaní tak zachránil 19 ľudských životov.

Lubina so svojimi rozľahlými kopanicami a širokým pásmom lesov a hôr na severozápadnej strane chotára, kde cez vojnu prechádzala hranica medzi protektorátom a slovenským štátom, sa stala križovatkou osudov mnohých ľudí.

Život a základné bezpečie všetkým, čo sa rozhodli aktívne zapojiť do boja proti okupantom, zaručovali obyvatelia obce, podhorských osád a kopaníc. Poskytovali živobytie, obydlie, úkryt, informácie o Nemcoch, ošetrenie v chorobe alebo pri zranení. Jedným z nich bol aj Pavel Haruštiak z lubinskej časti Podkozince.

Pozrite si rozhovor so starostom obce Lubina Martinom Beňatinským

Na mieste pamätníka Slovenského národného povstania na vrchu Roh je pochovaných 45 partizánov, ktorí padli v známom cetunskom boji a ktorí tu nakoniec našli miesto svojho odpočinku. „Sú to ľudia, ktorých mená sú vyryté v mramorovej tabuli za hlavnou tumbou, ale my si väčšinou pripomíname aj ľudí, ktorí tu nie sú pochovaní, ktorí, bohužiaľ, aj po roku 1945 nenašli svoje miesto odpočinku a ktorí pomáhali za Slovenského národného povstania spojencom pri bojoch alebo pri tom, akým spôsobom sa postavil tento národ a región proti fašizmu,“ skonštatoval Martin Beňatinský, starosta obce Lubina.

Takým pre nás známym bojovníkom alebo hrdinom je aj Pavel Haruštiak, ktorý sa počas Slovenského národného povstania zaslúžil o záchranu mnohých ľudských životov, aby sám zahynul v povojnových rokoch, kedy ho vtedajšia tajná polícia zastrelila.

„Bohužiaľ, je nám trošku ľúto, že ani oficiálni predstavitelia štátu tieto jeho zásluhy, keď previedol veľa príslušníkov ozbrojených síl alebo leteckých síl do Banskej Bystrice, na takzvané slobodné územie, zatiaľ neocenili. Boli to konkrétne americkí letci a zatiaľ sa na neho spomína iba tu v regióne,“ vysvetlil lubinský starosta počas rozhovoru pri pamätníku na Rohu. 

„V obci sa snažíme dať do povedomia meno a pamiatku nielen partizánovi a nášmu rodákovi Pavlovi Haruštiakovi, ale aj mnohým iným statočným mužom, ktorí padli v bojoch druhej svetovej vojny,  aby sa im dostalo cti aspoň na regionálnej úrovni, že bojovali za našu slobodu,“ dokončil starosta Beňatinský.

Dnes si pripomíname 78. výročie začiatku SNP, ktoré vypuklo 29. augusta 1944. Slovenské národné povstanie je jednou z najvýznamnejších udalostí slovenských národných dejín. S úctou a vďakou si spomíname na hrdinských bojovníkov, vojakov, partizánov a ilegálnych pracovníkov, ktorí odolávali presile, no napriek utrpeniam a obetiam kliesnili cestu aj nášmu dnešnému životu. Takým bol aj Pavel Haruštiak z obce Lubina.


Ďalšie články