Triediť budeme inak!

Zmeny v triedení odpadu

Pozor! Od 1.1.2023 začne platiť zákon o nulovej vzdialenosti ku kontajnerom na triedený zber. Červené a oranžové kontajnery z Trenčína úplne zmiznú.

renčania od budúceho roka už nebudú triediť odpad tak ako doteraz. Vďaka zákonu o nulovej donáškovej vzdialenosti ich v triedení čaká zmena.

Zuzana Čachová, útvar životného prostredia Trenčín: „Od 1. januára 2023 spájame dokopy plasty, kovy a tetrapaky. Budú sa dávať do jednej spoločnej nádoby alebo vreca. V rodinných domoch to bude vrece. Na sídlisku to budú žlté 1100-litrové nádoby. To znamená, že z mesta Trenčín v januári zmiznú oranžové a červené nádoby a budeme mať už len žltú farbu.“

Pre zber skla platí zo zákona o nulovej vzdialenosti výnimka a zostáva nezmenený. Plasty, kovy a tetrapaky bude zberová spoločnosť odvážať jedným vozidlom na triediacu linku do Šulekova pri Hlohovci.

Miroslav Zavřel, riaditeľ Marius Pedersen pre Trenčín: „Odpad sa nasype do násypky, odkiaľ je dopravnými pásmi vedený na prvotnú triedičku. Ľudským faktorom sa vytriedia tetrapaky. Magnetom sa vytriedia kovy a potom sa triedia na frakcie plasty.“

Každý rodinný dom bude mať čiernu nádobu na komunálny odpad, hnedú nádobu na bioodpad alebo komposter, žlté vrecia na spoločný zber plastov, kovov a tetrapakov a modrú nádobu na papier.

Zuzana Čachová, útvar životného prostredia Trenčín: „Spracovať to, čo končí v zmesovom komunálnom odpade, bude veľmi drahé. Triedený zber je zatiaľ pre mesto a pre občanov bezplatný. To znamená, že čím viac sa bude zodpovednejšie triediť alebo zodpovedne triediť a menej sa bude ukladať do nádoby na zmesový komunálny odpad, tým budú náklady mesta nižšie. Poplatok za odpady nebude musieť tak rásť.“

Výmenu zberových nádob, ako aj distribúciu modrých nádob na papier k rodinným domom, by mesto malo začať realizovať už koncom tohto roka. Občania by mali byť včas informovaní.


Ďalšie články