So Štefánikom na cestách okolo sveta

Marián Imriška, spoluautor interaktívnej knižky So Štefánikom na cestách okolo sveta

KOŠARISKÁ – Milan Rastislav Štefánik bol známy cestovateľ. Vďaka novej publikácií s ním teraz cestujú aj žiaci a odhaľujú zaujímavosti sveta. 

Pri príležitosti 142. výročia narodenia gen. Milana Rastislava Štefánika odprezentovali na Košariskách zaujímavú publikáciu určenú predovšetkým žiakom základných škôl. Pre svoj pútavý obsah si nájde svoje miesto aj u dospelých čitateľov.

Štefánik napriek podlomenému zdraviu navštívil počas 14 rokov všetky svetadiely okrem Antarktídy. Na svojich cestách rád fotografoval a jeho negatívy zachované v zbierkach Etnografického múzea v Martine tvoria základ interaktívnej knižky. Svetadiely a krajiny, ktoré navštívil, sú zoradené postupne tak, ako ich preberajú na vyučovacích hodinách geografie, vlastivedy, prírodovedy a dejepisu.

„Pravá polovica knižky predstavuje prečo a ako Štefánik cestoval do týchto krajín a ako ich videl a poznal. Ľavá strana je určená na zápisky, postrehy a vyriešené úlohy detí, ktoré takto spolu so Štefánikom navštívia tieto krajiny v súčasnosti.“ informovala autorka knižky Jana Hutťanová, ktorá pôsobí ako múzejná pedagogička v Historickom múzeum Slovenského národného múzea.

„Na tvorbe interaktívnej knižky sa podieľal aj náš kolega Marián Imriška,“ povedala Alena Petráková, riaditeľka Múzea Slovenských národných rád v Myjave.  

„Kniha je učebnou pomôckou pre základné školy a dokumentuje Milanove dobrodružstvá a predmety, ktoré z ciest priniesol. Kniha týmto spôsobom spolupracuje aj s expozíciou Múzea Milana Rastislava Štefánika, takže deti si môžu prechádzať expozíciou a nájsť odpovede na otázky, ktoré sú v knihe,“ vysvetlil múzejný pedagóg a spoluautor publikácie Marián Imriška.

Pre záujemcov ešte pridáme informáciu, že kniha je k dispozícii v predajni suvenírov, ktorá je súčasťou Múzea Milana Rastislava Štefánika na Košariskách.


Ďalšie články