Župa zrekonštruuje objekt v Zemianskom Podhradí

Riaditeľka Ivana Kosová pred rekonštruovaným renesančným kaštieľom v Zemianskom Podhradí

V nádhernom renesančnom kaštieli zo 17. storočia sídli organizácia s názvom Domov sociálnych služieb – Zemianske Podhradie. Ide o najstaršiu pamiatku v obci. Dvojpodlažná budova má dve hranolové veže na nárožiach. Unikátne je však najmä jej priečelie, kde sa nachádza iónske stĺporadie.

Kaštieľ vlastnili rody Podhradských, Príleských aj Ostrolúckych a spája sa s ním príbeh platonickej lásky Ľudovíta Štúra a Adely Ostrolúckej. Tá však netrvala dlho, lebo Adela vážne ochorela a napokon i zomrela na týfus. Posledným majiteľom kaštieľa bol práve Adelin strýko Gejza Ostrolúcky.

Kaštieľ je majetkom Trenčianskeho samosprávneho kraja a práve župa sa pustila do jeho komplexnej rekonštrukcie, po ktorej by sa mala znížiť energetická náročnosť budovy a zlepšiť život klientov. 

„Kaštieľ slúži od roku 1953 na poskytovanie sociálnych služieb pre osemdesiat žien. V mesiaci jún boli započaté rekonštrukčné práce,“ povedala riaditeľka Domova sociálnych služieb Zemianske Podhradie Ivana Kosová. „Celkové náklady na rekonštrukciu sú približne 1,5 milióna eur a investorom je Trenčiansky samosprávny kraj. Sme veľmi šťastní, že po toľkých rokoch sa poradilo zrealizovať túto rekonštrukciu,“ dodala riaditeľka.

Stavebné práce budú podľa Trenčianskej župy pozostávať zo sanácie zavlhnutých murív, búracích prác poškodeného sokla a častí obvodového plášťa. Budú sa reštaurovať kamenné pätky a drevené hlavice stĺpov, zateplí sa podkrovie, obnoví strecha či dobuduje dažďová kanalizácia.

Podľa trenčianskeho župana Jaroslava Bašku potrvajú práce približne 15 mesiacov za plnej prevádzky zariadenia. „Nejde o prvú investíciu do tohto zariadenia. V minulosti sme vybudovali prístavbu nového výťahu, či zrekonštruovali pavilón pracovnej terapie,“ uzavrel Jaroslav Baška. 


Ďalšie články