Americký traktor je raritou zbierky

Zberateľ starých traktorov Roman Hrádel z Pobedima so svojím najnovším a najvzácnejším prírastkom, traktorom americkej výroby, Farmall H

HORNÁ STREDA – Na tohtoročnej Hornostredskej Kapustnickej brázde predstavil Roman Hrádel najnovší zo svojej zbierky traktorov.

Krásu staručkých traktorov vystavili aj tento rok na obdiv rodine, priateľom a spoluobčanom Hornej Stredy. Rodina Hrádelovcov má bohatú zbierku poľnohospodárskej techniky, dominantne zastúpenej svetoznámou značkou Zetor.

Na poli pri Hornej Strede, miestu ktorému sa hovorí Kapustnice, sme tento rok mohli vidieť ďalší skvost. Unikátny traktor americkej výroby nesie meno Farmall H. Na tradičnom podujatí rodiny Hrádelovcov ho predstavil Roman Hrádel, zberateľ traktorov z Pobedima.

Farmall H je stredne veľký dvojpluhový traktor na zber plodín vyrábaný spoločnosťou International Harvester pod značkou Farmall v rokoch 1939 až 1954. Bol to najrozšírenejší z „písmenovej série“ International Harvester, pričom za 14 rokov sa ho vyrobilo približne 390 tisíc kusov.

Do Československa ho doviezli v roku 1945 prostredníctvom organizácie UNRRA ako povojnovú pomoc. „Bol v rozloženom stave a zmontovali ho v závode, v ktorom sa neskôr začala výroba traktorov značky Zetor. Možno aj z tohto stroja si vzali inšpiráciu pri vývoji Zetora, mnohé súčiastky sú takmer rovnaké,“ uvažuje zberateľ Roman Hrádel.  

„Po určitých rokoch sa dostal ku kolotočiarom a tí s ním pochodili celé Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko,” priblížil Hrádel. Podľa jeho slov v roku 1962 jeden pán z Kysúc našiel tento traktor nepojazdný niekde v žihľave. Opravil ho a začal ho používať na svoje hospodárske účely. „Neskôr sa pokazil a vyše 40 rokov stál opäť opustený, kým sa nedostal k nám a my sme ho opäť spojazdnili.”


Ďalšie články