Do Čachtíc zavítal gróf Dracula

Do Čachtíc zavítal gróf Dracula. Pobudne tam nasledujúce dva mesiace

Čachtice – Výstava „Dracula a tí druhí“ predstavuje temné postavy európskej histórie od stredoveku až po začiatok 20. storočia. V Čachticiach pobudne do októbra tohto roku.

Na celý august a september zavítali do Čachtíc postavy, ktoré kedysi desili našich predkov. Prvýkrát na Slovensku je možnosť navštíviť putovnú výstavu a uvidieť nevšedný pohľad pre všetkých, ktorí sa radi boja.

„Začíname v gotike postavou menom Vlad III. Ţepeş, zvaný Dracula, ktorý sa preslávil nielen za svojho života, ale potom v 19. a 20. storočí, kedy bol napísaný a sfilmovaný román Dracula, tak sa, samozrejme, dostal do celosvetového povedomia. Z prelomu gotiky a renesancie tu máme prvú a najväčšiu masovú vrahyňu z Čiech, ktorou bola Karlštejnská pani Kateřina z Komárova. Nechýba, samozrejme, ani Alžbeta Báthoryová,“ popisuje kurátor výstavy Petr Lukas.

Výstava o krvavej histórii predstaví na svojej zastávke v čachtickej Legendarii reálne historické postavy túžiace po ľudskej krvi a bolesti. Návštevník uvidí cintorín upírov, krvavý kúpeľ Čachtickej panej, Draculovu hrobku, súdnu stolicu na boj proti čarodejníctvu a ďalšie scény.

Veľkým lákadlom na výstave sú takzvané oživené obrazy. 

„Výstava viac ako 5 rokov putovala po Českej republike. Vznikla v Letohrádku Mitrovských v Brne, kde mala svoju premiéru a pred rokom tiež obnovenú premiéru, kde sme obmenili figuríny, ktoré na výstave predstavujeme a po prvýkrát na Slovensku sa výstava predstaví práve v Čachticiach,“ informuje kurátor.

Výstavu pripravilo Občianske združenie Čachtické podzemie v spolupráci s obcou Čachtice a miestnym poľnohospodárskym družstvom. Spolu so sprievodnými víkendovými akciami bude otvorená počas augusta a septembra v špeciálne upravených priestoroch Expozícií Legendaria na okraji Čachtíc na ulici Malinovského 595. Všetky potrebné informácie získate na stránke legendaria.sk


Ďalšie články