Plážová hádzaná si odbila premiéru

Plážová hádzaná si v Trenčíne odbila premiéru

TRENČÍN – V priestoroch Unipláže na trenčianskom Ostrove sa druhý júlový víkend konal premiérový ročník turnaja AS Trenčín Beach Handball Cup 2022. Podujatie sa konalo pod záštitou hádzanárskeho klubu AS Trenčín a zaradili ho do prestížneho European Handball Beach Tour, ktorý organizujú počas sezóny v Nemecku, Poľsku, Portugalsku, Španielsku, Srbsku či Grécku. 

Plážová hádzaná nie je na Slovensku až taký známy pojem. Podobne, ako je to pri volejbale, aj túto disciplínu si zvolili hráči, ktorí v minulosti hrali na klasických palubovkách. V priestoroch Unipláže v Trenčíne si plážová hádzaná odbila premiéru. „Je pre nás veľkou cťou, že už 1. ročník tohto turnaja bol zaradený Európskou hádzanárskou federáciou do European Handball Beach Tour. „Veríme, že tento úvodný ročník bude tým odrazovým a každý rok tu budeme vítať čoraz viac účastníkov,“ uviedol Ján Bakoš, prezident hádzanárskeho klubu AS Trenčín. V roku 2024 by mali plážovú hádzanú predstaviť ako perspektívny šport, ktorý sa bude uchádzať o zaradenie na olympiádu. Na trenčianskom turnaji sa zúčastnilo celkovo 14 mužstiev kategórie mužov a žien.

Špecifické pravidlá hry 

Plážová hádzaná sa od tej klasickej líši v niekoľkých aspektoch. Zápas sa hrá na dva polčasy, ktoré hodnotia samostatne. Každý polčas trvá 10 minút a začína sa rozhodcovským hodom. V prípade , že každé družstvo vyhrá 1 polčas, stav je 1:1, o víťazovi sa rozhodne v penaltovom rozstrele. Družstvo sa skladá z 8 hráčov, z ktorých sú na ploche 3 v poli a 1 brankár. Najväčší rozdiel je pri posudzovaní strelených gólov.

Tie rátajú buď za 1 alebo 2 body, podľa toho aké je zakončenie. Za 2 body rátajú góly, ktoré strelia z otočky, tých na turnaji padalo neúrekom a pre oko diváka to bolo veľmi atraktívne.

Víťazmi turnaja v kategórii mužov sa stalo družstvo Karpatskí rytieri. Ženskú kategóriu ovládlo družstvo Kanonierky. Po skončení finálových zápasov Beach Handball Cupu prebehlo vyhodnotenie Majstrovstiev SR, ktoré v mužskej kategórii ovládlo družstvo Mýtnickí vlci a v ženskej kategórii sa majsterkami Slovenska stali Buchty.

Organizátori veria, že nielen tento šport, ale celé podujatie, si nájde v Trenčíne pevné miesto. „Našim snom je, aby sem prišlo 20 družstiev, čo je vlastne maximálna kapacita areálu.  Dúfame, že toto podujatie budeme z roka na rok zlepšovať,“ povedal na záver Ján Bakoš.


Ďalšie články