Otvárací ceremoniál s mottom Vstaň!

Príhovory počas Otváracieho ceremoniálu Národného stretnutia mládeže

Krása umenia, hĺbka modlitby, sila svedectva a nákazlivá radosť spoločenstva sa niesli úvodným programom podujatia. 

„Naši mladí sa pripravovali na toto Národné stretnutie mládeže nielen po technickej stránke, ale aj duchovne. Každý mesiac symbolicky putovali cez rôzne biblické vrchy a počas výstupu mali reflektovať niečo, čo sa v ich srdci malo zmeniť, aby dorastali do zrelých ľudí, ktorí majú niesť zodpovednosť. Preto aj na našich dobrovoľníckych tričkách sú vrchy, ktoré predstavujú duchovné výšiny, cez ktoré keď putujeme tak dozrievame,“ povedal Matúš Reiner, organizátor Národného stretnutia mládeže a tajomník rady pre mládež Konferencie biskupov Slovenska predtým, ako tieto dobrovoľnícke tričká symbolicky venoval Richardovi Rybníčkovi, primátorovi mesta Trenčín, otcovi biskupovi Tomášovi Galisovi, predsedovi rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska a Jozefovi Habánikovi, rektorovi Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Stalo sa tak po skončení tlačovej konferencie, ktorá odštartovala štvordňové podujatie.

Otvárací ceremoniál s ústredným mottom Vstaň! sa začal krátko po 17:00 v Mestskej športovej hale.

„Som členkou organizačného tímu a v prvom rade sa teším na stretnutie s mladými. Sme tu už od nedele a spolu s asi päťstovkou dobrovoľníkov všetko pripravujeme, takže sa teším na tú atmosférou, teším sa na stretnutie s mladými, teším sa na to, že aj takto zažijeme, že cirkev je živá a že je mladá,“ vysvetlila krátko pred otváracím ceremoniálom jedna z organizátoriek, sestra Marta.

V hľadisku sedel a spolu s kamarátmi na program čakal aj Matúš Korpesio zo Sečoviec. Na akcii tohto druhu je prvýkrát. „Ak mám byť úprimný, tak som sem neprišiel s nejakými nádejami a s nejakými očakávaniami. Je to taká moja prvá akcia. Už štyri roky dozadu som rozmýšľal, či pôjdem na P18tku do Prešova, no nakoniec som tam nešiel a možnože to bolo aj zlé rozhodnutie. Teraz len verím a dúfam, že to tu bude čo najlepšie a čo najkrajšie.“

„Určite sa teším na program, ktorý nás čaká práve teraz, pretože je to veľmi kreatívny čas, v ktorom nás väčšinou veľmi vedia prekvapiť,“ tešila sa z blížiacich predstavení sestra Františka so Žiliny. Už o malú chvíľu ju potešili speváci, tanečníci, akrobatickí a výtvarní umelci.

Takmer dve tisícky mládežníkov prišli pozdraviť okrem Rybníčka aj predseda TSK Jaroslav Baška a dekan Farnosti v Trenčíne František Havran.

„Toto stretnutie v Trenčíne nech je časom, v ktorom sa zrak a srdce zameria znova na Ježiša skrze spoločenstvo mladých, cez eucharistiu a modlitbu, cez život, ktorí mladí ľudia v sebe nesú,“ povedal v príhovore Matúš Reiner.

„Okrem toho, že tu kráčala história, kráčala tu aj hlboká viera našich predkov. Erb mesta Trenčín tvorí Baránok Boží a my všetci sme v jeho prítomnosti,“ spomenul dekan Havran.

„Vitajte u nás a cíťte sa tu príjemne. Ďakujem Konferencii biskupov Slovenska, tohtoročné Národné stretnutie mladých sa koná práve u nás v Trenčíne,“ pripomenul v príhovore Rybníček.

V podobnom duchu zarezonoval odkaz mladým aj v slovách župana Jaroslava Bašku. „Mám nesmiernu radosť, že Trenčiansky samosprávny kraj tento rok aktívne participuje na príprave Národného stretnutia mládeže. Prajem vám, aby ste načerpali novú inšpiráciu, energiu a zároveň povzbudili svojho ducha v malebnom prostredí Trenčianskeho kraja.“


Ďalšie články