Prvý vlastný korbáč si ponechajte
Na Veľkonočný pondelok by v každej domácnosti nemal chýbať poriadny korbáč. Na Slovensku je ešte stále veľká generácia košíkarov, ktorá pletie korbáče s veľkou láskou. „Košikárstvu sa venujem tridsať rokov a priviedol ma ku tomu kamarát. Mňa to chytilo ako sa povie celým srdcom,“ prezradil na začiatku Ilavčan Peter Mikula. Základom by mala byť v prvom rade trpezlivosť, aby to budúceho remeselníka od pletenia rýchlo neodradilo. Aj košikári majú medzi sebou svoje zvyky „Prvý korbáč alebo košík, ktorý sám upletiete, tak si ho ponecháte, pretože je ten úplne prvý,“ pokračoval Peter Mikula.
Základom je kvalitné prútie
Najlepšie je mať vŕbu, ktorá sa neláme. Pred pletením by sa mala zohnúť do pravého uhla. „Na korbáče sa používa väčšinou čerstvé prútie a na košíky, zas obschnuté prútie,“ prezradil Mikula.Ak si chcete nazbierať na pletenie vlastné prútie, zamerajte sa na bielu vŕbu. Po príchode domov si ju dajte aspoň na hodinku do vody.
Zvyčajne z ôsmych prútov
Najčastejší spôsob pletenia korbáčov je z ôsmych prútov. Deviaty prút, ktorý určený na rukoväť na konci orežte, čím ho zmenšíte, a vložte doprostred ôsmych prútov. Rukoväť ukončíte podobne, ako ste ju začali, teda zapletením deviateho prútu medzi ostatné na konci korbáča. Neskôr si osem prútov rozdeľte na polovicu po štyri, aby sa vám s nimi lepšie narábalo. Prvý prút sprava preložte zvrchu ponad 5 nasledovných prútov, vložte ho pod druhý prút zľava a spodkom vráťte na pravú stranu. To isté v zrkadlovom prevedení urobte na ľavej strane.
Malá ukážka techniky pletenia korbáča
Komentáre